Insula ecologică de colectare a deșeurilor a funcționat
Primul container sub formă de ecoinsulă de colectare selectivă a deșeurilor a fost instalat de TEGA SA și Primăria Sfântu Gheorghe în vecinătatea școlii „Váradi József”.
Directorul TEGA SA, Máthé László, a declarat: „La fel ca în toate țările UE, România va trece la măsurarea cantității de deșeuri și la facturarea contorizată a deșeurilor colectate. Acest sistem va fi implementat și la Sfântu Gheorghe, dar este un proiect mai îndepărtat. Direcția de dezvoltare este cea a orașului inteligent, care include colectarea inteligentă a deșeurilor, pe modelul smartphone-urilor și al televizoarelor inteligente. În practică, acest lucru va însemna că fiecare coș de gunoi va ști cât de mult gunoi a fost aruncat, ce tip de gunoi a fost, când a fost aruncat și ce client a folosit containerul. Cei care aruncă mai puțin gunoi vor plăti mai puțin – cei care aruncă mai mult gunoi vor primi, evident, o parte proporțională din factură”.
După două luni de funcționare, TEGA SA dispune de statistici precise pentru această zonă: 65 de familii, folosind 207 saci, au aruncat deșeurile selective de 185 de ori în total. Din această cantitate, 29 de saci au fost de sticlă, 65 de hârtie și carton, 113 saci de plastic și metal (în cazul acestora din urmă predominând sticlele PET). Dintre cei 65 de clienți, doi utilizatori au predat deșeuri mixte în loc de deșeuri selective – în prezent, insula ecologică colectează doar deșeuri selective. Ca un prim pas, acești clienți vor fi avertizați că vor trebui să plătească o suprataxă dacă nu respectă regulile de colectare, la fel ca celelalte 63 de familii.
„Cei mai mulți oameni înțeleg importanța colectării selective și se conformează acesteia. Pentru casele particulare, avem înregistrări video cu cine colectează și cum. Rareori avem o problemă, mai degrabă cu cantități mari de frunze sau cu unul sau două tipuri de deșeuri, cum ar fi polistirenul, despre care clientul nu știe sigur că nu este selectiv. Cu toate acestea, în cazul blocurilor de locuințe, nu a fost atât de clar. Sunt convins că, de multe ori, o simplă explicație poate clarifica neînțelegerile. Ecoinsula inteligentă este deschisă de o pungă personalizată: fiecare abonat primește propriul cod QR, astfel încât este posibil să se știe cine a colectat incorect. Această problemă este eliminată de sistem, dar și o alta, despre care știm că este o pacoste deosebită pentru locuitori: fenomenul de scormonire a gunoiului. Nu am avut niciun caz de acest gen. Încă nu știm dacă vom avea un astfel de punct de colectare în fiecare zonă a orașului, depinde dacă licitația municipalității va avea succes, deoarece această investiție se va face cu fonduri de la Uniunea Europeană. În orice caz, din punct de vedere al colectării deșeurilor, din punct de vedere al corectitudinii și al eliminării complete a fenomenului de scormonire a gunoaielor, trebuie să spun că acest proiect a funcționat și așteptăm cu nerăbdare continuarea lui”, a conchis Máthé László.